Kysymyksiä ja vastauksia

Hoidat koko kehoa. Eikös vyöhyketerapia ole sitä jalkojen paineluhoitoa?

Vyöhyketerapialla on tosiaan juuret käsien ja jalkapohjien elinheijasteiden paineluhoidossa, josta on viitteitä tuhansien vuosien ajalta eri puolilta maapalloa.

Jalkojen ja käsien elinheijasteiden sekä koko kehon vyöhykeratojen huomioiminen yhdistää edelleen useimpia vyöhyketerapiamenetelmiä. Lähestymistavat vaihtelevat jonkin verran eri suuntauksissa.

Tarjoamani vyöhyketerapiahoidot ovat 30 vuoden ajan Suomessa kehitettyä Modernia ja psykologista vyöhyketerapiaa, nyt myös ytimekkäämmältä nimeltään Tunnevyöhyketerapia®.

Huomioin hoidossa asiakkaan koko kehon, tunteet ja elämäntilanteen, kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti.

Miten hoito vaikuttaa?

Vyöhyketerapiahoito helpottaa kehon ja mielen jännityksiä, elvyttää verenkiertoa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa vastustuskykyä. Hoito tuo tuoreita näkökulmia myös elämäntilanteeseen ja itsetuntemukseen.

Asiakkaani kertovat hyvin usein nukkuneensa erittäin hyvin hoitoa seuraavina öinä. Monet kiittelevät mielen tyyntyneen ja lihasten liikkuvuuden lisääntyneen. 

Hyvin usein hoito tuo vipinää myös unielämään. Alitajunta tuo pintaan unien kautta viestejä esimerkiksi peloista, haaveista tai toiveista samaan tapaan kuin kehon reaktiot auttavat ihmistä: huomaatkos tämän? 

Nautin joka kerta yhtä paljon, kun jännittynyt, ärtynyt, kivuista kärsivä tai kaikesta suorittamisesta stressaantunut rentoutuu kosketuksen ansiosta. Jännitykset sulavat sormien alla.

Ja sitten ne sänkykamarisilmät. Vaikka hoito vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin, yksi reaktio on kaikille yhteinen: hierontapöydältä nousevan katseeseen on ilmaantunut levollinen raukeus, kuin uuteen aamuun heränneellä.

Mitä siellä hoidossa sitten oikein tapahtuu?

Alkuhaastattelussa käydään läpi mm. hoitoon saapumisen tausta, sairaushistoria ja elämäntilanne. Missä mennään? Mitä asiakkaalle oikeasti kuuluu?

 

Alkuhaastattelun ja kehoanalyysin perusteella teen hoitosuunnitelman.

Asiakas riisuutuu alusvaatteisilleen ja pääsee rentoutumaan peiton alle hierontapöydälle.

Aivan kuten hieronnassa, kehohoidon on tunnuttava, jotta se laukaisee sidekudostukoksia, elvyttää verenkiertoa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Hivelyä tai sivelyä ei vyöhyketerapia siis ole.

Kosketuksen voimakkuuden sanelee asiakkaan herkkyys. Liikun ns. makean kivun rajamailla. Avaan kehon tukoksia vyöhykeratahieronnan ja elinheijasteiden hoitamisen avulla, asiakkaalle sopivalla tavalla.

Käytän vyöhykeratahieronnassa neutraalin tuoksuista, ihoystävällistä hierontaöljyä.

Miten hoidon hyviä vaikutuksia voi tukea?

 

- Keho putsaa itseään hoidon jälkeen. Juo runsaasti vettä vauhdittaaksesi aineenvaihdunnan vilkastumista ja kuona-aineiden poistumista. Alkoholin nauttiminen hoidon jälkeen ei ole suositeltavaa, sillä alkoholi kuivattaa kehoa ja saattaa aiheuttaa päänsärkyä

 

- Hiero koskettamaan kutsuvia tai kolottavia kohtia

 

- Kuulostele kehoa ja tunteita. Kehon reaktiot kantavat viestejä. Missä päin kehoa koet tuntemuksia, millaisia oloja tai muistikuvia ne herättävät? Millaisia tunteita ja ajatuksia kehosi kutsuu sinut huomaamaan?

 

- Maadoittavat, fyysiset tekemiset auttavat olojen tunnustelemisessa. Kirjoita, maalaa, piirrä, liiku, kävele, meditoi...

 

- Ole rehellinen itsellesi. Keho on siitä metka ystävä, että se ei valehtele. Muista, että saat rauhassa tuntea sitä mitä tunnet. Tunteet eivät itsessään loukkaa ketään, eikä omia tunteita tarvitse puolustella kenellekään. Jo se, että myönnät tunteet itsellesi, helpottaa ja vapauttaa.

 

Millä tavalla keho liittyy tunteisiin?

Tunteet ovat sisäisen elämisen ja kokemisen kehollisia vastineita.

 

Kun tekee mieli hyppiä innosta, keho jähmettyy uudessa tilanteessa, ilon tai surun kyyneleet valuvat, vatsa menee jännityksestä sekaisin, kädet puristuvat nyrkkiin tai sanat juuttuvat kurkkuun, ollaan kosketuksissa tunteiden kanssa.

Tunteet on tarkoitettu tunnettaviksi, ne saavat elinvoiman virtaamaan.

 

Aitojen tunnereaktioiden salliminen ja rehellinen yhteys omiin tunteisiin edistää hyvinvointia.

Kokemamme tunteet säilöytyvät kehomme solumuistiin. Voimme ammentaa kehomuistista kohottavaa ja inspiroivaa voimaa. Toisinaan kehomme muistiin tallentuneet asiat taas ehdyttävät elinvoimaamme.

Pulmallista tunteiden ja kehon yhteispelistä voi tulla silloin, kun ihminen torjuu tunteensa, ei esimerkiksi myönnä edes itselleen sisällään pulppuavaa surua tai kiukkua, tai muuten pinnistelee kieltääkseen tunteensa, vaikkapa väkisin järkeilemällä tai pakenemalla henkisesti tai fyysisesti.

 

Pullotetut tunteet horjuttavat kehon ja mielen hyvinvointia.

Mielenkiintoinen, tunteisiin liittyvä ilmiö on myös se, kuinka torjumamme tunteet kävelevät vastaamme arkipäivässä, milloin minkäkin ihmishahmon tai ärsyttävän tilanteen muodossa.

Mikä siinä onkin, että kohdalle tuntuu aina osuvan samalla tavalla hankala kumppani tai pomo tai naapuri tai ystävä tai työyhteisön kahnaus ;-) Elämän hirtehiseen huumoriin kuuluu se, että se tuo meille tarjottimella käsittelemättömiä tunnekokemuksia.

Nämä toistuvat tilanteet ja tyypit ovat tilaisuus kohdata torjutut tunteet ja päästää niistä irti, jotta voimme elää vapaammin ja täydemmin tässä hetkessä, ilman vanhojen taakkojen ja draamojen väsyttävää toistumista.

 

Mitä haittaa torjutuista tunteista on?

Vaikka yritys on monella meistä kova (maiseman vaihtaminen, riippuvuuksien kehittäminen, pakonomaiseen työntekoon tai muuhun vimmaiseen tekemiseen vetäytyminen), tunteita ei voi paeta: ne kulkevat myös torjuttuina mukana kehossamme ja vievät elinvoimaa.

Torjutut tunnekokemukset oireilevat kehossa. Etenkin epämääräisen ahdistuksen, kipuilun, uupumuksen ja masennuksen taustalta löytyy usein piiloteltuja, voimia ehdyttäviä tunteita.

 

Torjutuista tunteista kehittyy myös toimintamalleja, asenteita ja uskomuksia, joiden varassa ihminen ajelehtii päivästä toiseen, kenties tiedostamatta itselleen haitallista ohjautumista.

Nämä toimintamallit, asenteet ja uskomukset usein myös ’periytyvät’ suvussa polvelta seuraavalle. Uusi sukupolvi toistaa opittua mallia, esimerkiksi suorittaa itseään puhki, uhrautuu toisten puolesta, raivostuu jatkuvasti milloin mistäkin, taipuu toisten tahdon alle, pitää yllä elämän kulisseja, syyttää kaikesta muita tai katkeroituu elämälle.

 

Suvuissa toistuvat sairaudet usein heijastelevat näitä torjuttuihin tunteisiin liittyviä toimintamalleja.

Jos elämä hujahtaa tiedostamatta opittua kaavaa toistamalla tai kielletyt tunteet syövät elinvoimaa, oma, aito identiteetti ja siihen liittyvien unelmien eläminen todeksi saattaa jäädä toteutumatta.

Tunteiden tiedostamisen ja ilmaisemisen seuraan ilmaantuu kysymys siitä, kenen elämää elää. Millaisille asioille ja ihmisille on opeteltava sanomaan ei, jotta olisi lähempänä aitoa itseään?

Miten kehohoidolla voidaan auttaa kohtaamaan tunteita?

Kun keho rentoutuu, mieli rentoutuu. Ajatusten pintakuohut tasoittuvat, päivän kiireet vetäytyvät taka-alalle. Tulee tilaa kysellä ja kuunnella rauhassa, mitä kehossa, ajatuksissa ja tunteissa liikkuu. 

Kehohoito yhdessä keskustelun kanssa auttaa tiedostamaan ja kohtaamaan tämän hetken elämäntilanteeseen liittyviä tunteita sekä niiden yhteyksiä menneeseen. Tunnevyöhyketerapia lisää itseymmärrystä ja itsetuntemusta.

Terapeuttina tarjoan kysymysten avulla peilauspintaa, olen läsnä ja avoimena. Oivallukset ja avaimet löytyvät asiakkaalta itseltään.

Keho ja minuus muuttuvat jatkuvasti. Siksi myös jokainen hoitokerta on erilainen. Kehoa hoidetaan asiakkaalle sopivassa tahdissa, tilanteen mukaan.

Kehossa saattaa herätä 1-3 vrk:n kuluessa vyöhyketerapiahoidosta erilaisia puhdistumis- ja paranemisreaktioita.

 

Ne voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia:

 

- flunssan tyyppiset oireet

- erilaiset kivut ja kolotukset

- vanhojen vaivojen ja kipujen palaaminen

- ihottuma, kutina

- kurkun kuivuminen, silmäoireet, korvatuntemukset

- ahdistustilat, palan tunne kurkussa

- voimakas väsymys tai sisäinen paleleminen

 

Oireet ovat ohimeneviä ja kertovat hoidon vaikuttavan kehossa.

 

 

Hyvää matkaa kehon ja tunteiden

kuuntelemisen maailmassa!

 

Lämpimästi tervetuloa vyöhyketerapiaan!

 ♥ Minna

  • vyohyketerapeutti_minna_t
  • w-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now